OHJEITA HAUTAKIVEN TILAAJALLE

Hautamuistomerkin hankinta on useimmille meille ainutlaatuinen tapahtuma. Muistomerkin hankintapäätös kannattaa tehdä harkiten. On hyvä muistaa muutamia perusasioita.

Kuka voi hankkia hautakiven haudalle?

Hautakiven voi haudalle hankkia hautaoikeuden haltija eli käytännössä useimmiten vainajan omaiset. Jos hautaoikeuden haltijasta on epäselvyyttä niin asian ratkaisee seurakunnan kirkkoneuvosto. Hautakiveä tilattaessa on hyvä olla mukana hautakirja, josta hautapaikan haltija selviää.

Millaisen hautakiven voin hankkia?

Seurakunnilla on voimassaolevat hautausmaamääräykset, joista ilmenee kiven koolle, koristeille ja esimerkiksi reunakiville asetetut rajoitukset. Hautamuistomerkki on hyväksytettävä seurakunnalla ennen kuin se voidaan toimittaa haudalle. Hautakiven toimittaja hankkii seurakunnalta luvan muistomerkille.

Hautakiven koko kannattaa valita siten, että tulevaisuudessa kiveen voidaan tarvittaessa helposti lisätä uusia nimitietoja. Haudalla poltetaan kynttilöitä, joten on järkevää valita hautakivi, jossa on kiinteä kiveen upotettu tai kiven pintaan kiinnitetty kynttilälyhty. Tällaisessa lyhdyssä kynttilä palaa kovassakin tuulessa ja sateessa.

Mitä kivimateriaalia hautakiven on oltava?

Suomessa ja muissakin Pohjois-Euroopan maissa hautakivikulttuuri on rakentunut graniittisten muistomerkkien varaan. Graniitti materiaalina on erittäin kestävää ja takaa muistomerkin säilymisen sukupolvesta sukupolveen. Kivissä on kuitenkin eroja aivan kuten puulajeissakin. Kivi ei ole vain kiveä. Luonnonkivien väri- ja tekstuurikirjo on hyvin runsas. Kivien laatuominaisuudet kuten kovuus tai huokoisuus voivat poiketa toisistaan paljonkin.

Suomalainen kivi suomalaisiin olosuhteisiin

Muistokiven materiaalia valittaessa on hyvä varmistaa, että kivi soveltuu suomalaisiin ilmasto-oloihin. Kaikkien tuontikivien säänkestävyys ei ole taattu. Suomalaiset kivet ovat testattuja niiden mineraalikoostumus ja alkuperä tunnetaan.

Millainen pintakäsittely soveltuu hautakivelle?

Graniittiseen hautakiveen voidaan valita useita pintakäsittelyvaihtoehtoja. Useimmiten kivi on edestä, sivuilta ja päältä kiillotettu. Kivi voi olla myös mattapintainen tai lohkopintainen. Kivessä voi olla poltettua pintaa (ei kuitenkaan kaikissa kivityypeissä) tai hakattua pintaa. Pintakäsittely vaikuttaa kiven hintaan. Kiven toimittajalta kannattaa kysyä eri vaihtoehdoista. Liuskekivet soveltuvat käytettäviksi hyvin luonnonpintaisina. Kiven pintakäsittely vaikuttaa kiven puhdistettavuuteen. Yleissääntö on, että mitä karheampi pinta on sitä työläämpää on kiven puhdistaminen. Kiillotettu pinta on helppohoitoisin.

Minkä muotoinen kivi voi olla?

Tänä päivänä kiven työstöteknologia on hyvin kehittynyttä ja sallii hyvinkin monimuotoiset hautakivet. Kivi voidaan valmistaa asiakkaan toiveiden ja suunnitelmien mukaisesti hyvinkin yksilölliseksi. Rohkeidenkin omien suunnitelmien kanssa kannattaa kääntyä kiven valmistajan puoleen. Monimuotoiset ja vainajan elämästä kertovat muistomerkit rikastuttavat hautausmaakulttuuria. Kaikilla hautakiviliikkeillä on myös vakiomallistot, joista valittuun kiveen on mahdollista liittää yksilöllisiä piirteitä esimerkiksi pronssikoristein.

Milloin kivi kannattaa tilata ja milloin se toimitetaan haudalle?

Hautakivi kannattaa tilata siten, että kiven kustannukset voidaan ottaa huomioon perunkirjoituksessa. Kevään toimituksiin kivet kannattaa tilata syksyn ja talven aikana.

Kivien toimituksissa noudatetaan seurakunnan antamia toimitusaikarajoituksia. Useimmissa seurakunnissa kivien asennusaika on kesä – lokakuu. Seurakunnat saattavat määrätä myös mihin aikaan päivästä kiviä voi asentaa. Seurakunnan asettamien reunaehtojen puitteissa kiven toimitusajasta sovitaan tilaussopimuksessa. Routaiseen maahan kiviä ei asenneta.

On hyvä muistaa, että seurakunta voi evätä kiven haudalle toimittamisen jos hautapaikkamaksua ei ole maksettu. Hautaoikeus siirtyy omaisille vasta kun seurakunnan määrittämä maksu on maksettu.

-Kiviteollisuusliitto ry-